Læs herunder om hvilke etiske retningslinjer psykologer er underlagt og om dine muligheder, hvis du ønsker at klage over en psykolog - det kan være ret kompliceret at finde ud af
Psykologer er underlagt en række etiske retningslinjer i deres arbejde, der bla. skal sikre klienten, at psykologen optræder professionelt.
Som psykologer er man omfattet af psykolognævnets regler under Socialministeriet og de fælles Etiske Principper For Nordiske Psykologer under Dansk Psykolog Forenings etiske regelsæt.
Dette indebærer:
Respekt: Psykologen skal vise respekt for ethvert menneskes rettigheder, værdighed og integritet og arbejde for at fremme udviklingen heraf. Psykologen skal respektere individets ret til privatliv, fortrolighed, selvbestemmelse og autonomi
Fortrolighed og tavshedspligt: Psykologen skal respektere den enkeltes ret til fortrolighed ved at iagttage tavshed om det, som erfares om klienter og andre under udøvelsen af professionen. Der gøres en undtagelse fra tavshedspligten, dersom der foreligger åbenbar fare for klienten eller andre. Psykologen kan også i henhold til lovgivningen være forpligtet til at videregive oplysninger og underretter derfor klienten om de begrænsninger i tavshedspligten, der følger af lovgivningen.
Informeret samtykke og valgfrihed: Psykologen skal gøre informeret samtykke mulig ved at informere klienten om planlagte initiativer, og psykologen skal løbende drøfte sine handlinger og de sandsynlige følger heraf med klienten, så denne har et grundlag for at vælge, om han/hun vil deltage eller ikke. Hvis en klient er mindreårig eller undergivet værge/formynder, indhentes informeret samtykke under behørigt hensyn til de berørte personers selvstændighed.
Selvbestemmelse Psykologen skal sørge for at sikre maksimal autonomi og selvbestemmelse for klienten, herunder retten til at påbegynde og afslutte den professionelle relation. I arbejde med børn, personer underlagt lovhjemlet tvang eller i pressede akutte situationer kan, under hensyntagen til gældende lovgivning, frivillighedsprincippet fraviges. Dog skal det pointeres, at en samarbejdsrelation også skal tilstræbes her.
Kompetence Psykologen bestræber sig på at udvikle og opretholde højt fagligt kvalifikationsniveau i sit arbejde. Psykologen tilstræber bevidsthed om sine faglige og menneskelige stærke og svage sider, således at psykologen realistisk kan vurdere, med hvilken kompetence han/hun kan påtage sig opgaver. Psykologen påtager sig kun de opgaver, tilbyder kun de ydelser og bruger kun de metoder, som han/hun er kvalificeret til i kraft af uddannelse, træning og erfaring
Du kan læse mere om Etiske Principper For Nordiske Psykologer her
Hvis du ønsker at klage over en psykolog, afhænger det bla. af psykologens uddannelse og ansættelsesforhold, hvor du skal henvende dig.
Klager over autoriserede psykologer behandles i Psykolognævnet (ansatte i sundhedsvæsenet dog i Patientombuddet).
Klager over ikke-autoriserede psykologer ansat i sundhedsvæsenet behandles i Sundhedsstyrelsen.
Klager over ikke-autoriserede psykologer samt kollegiale klager behandles i Dansk Psykolog Forenings etiknævn.
Klager over ikke-psykologer, der kalder sig psykologer, behandles i Socialministeriet.
Det Sociale Nævn
Sundhedsvæsenets Patientklagenævn
Psykolognævnet
Patientforsikringen
Dansk Psykolog Forenings Etiknævn