Mange mennesker forveksler ofte psykologer med psykiatere og psykoterapeuter - læs her hvordan psykiatere og psykoterapeuter adskiller sig fra psykologer.
En psykiater er først uddannet læge og efterfølgende videreuddannet til at undersøge, behandle og forebygge psykiske lidelser. En psykiater er således en læge med en specialistuddannelse i psykiatri (behandling af psykisk syge). Flere psykiatere gennemfører en efteruddannelse i psykoterapi. En psykiater kan - i modsætning til en psykolog - ordinere medicin.
Du kan på lægeforeningens hjemmeside finde en oversigt over de praktiserende psykiatere (dem der hører under sygesikringen, og som kræver en henvisning fra egen læge). Skriv ’speciallægefortegnelse’ i søgefeltet, vælg ’psykiatri’ og derefter den region og kommune, hvor du søger.
Der kan være lang ventetid til behandling hos en psykiater, også på de psykiatriske afdelinger/hospitaler. En oversigt over aktuelle ventetider fordelt på symptomer/diagnoser og behandlingssteder kan ses på venteinfo.dk.
Psykoterapeut og terapeut er en ubeskyttet titel i Danmark, hvorfor enhver i princippet kan kalde sig det. Ved disse betegnelser kan det være fornuftigt at orientere sig godt om, hvilken faglig og erfaringsmæssig baggrund vedkommende egentlig har.
Hvis psykoterapeuten er medlem af Psykoterapeut Foreningen (MPF), har vedkommende gennemført en grunduddannelse af min. 3 års varighed samt en af foreningen godkendt psykoterapeutisk videreuddannelse (med egenterapi, teori og supervision) på mindst 4 år og min. 2 års fuldtids klinisk erfaring som psykoterapeut.
Du kan læse mere om psykologens uddannelse og arbejdsområder her