Oplever du vanskeligheder med kønsidentitet og seksuel orientering, så er du landet det rigtige sted. Læs mere her og læs hvordan en psykolog kan hjælpe dig.
Nogle mennesker kan have brug for psykologhjælp, fordi de har svært ved at komme overens med deres kønsidentitet, deres fysiske køn eller deres seksuelle orientering.
Alternative køn
At føle uoverensstemmelse mellem sin kønsidentitet (det køn man identificerer sig med indeni) og sin fysiske krop er ikke en sygdom, ligesom homoseksualitet ikke er det. Desværre er det bare sådan at mange mennesker med den slags tanker og følelser, ofte bliver mødt med forvirring, skepsis, fordomme og modstand, hvilket så kan medføre, at man får det skidt med den, man føler, at man selv er.
Så problemet er ikke, at et menneske kan være noget andet end han, hun og heteroseksuel, men at vores kultur er meget køns-stereotyp. Når nogen har født, spørger vi, hvad det blev, og ubegribeligt nok ved vi alle, at det spørgsmål skal besvares med DRENG eller PIGE, og bestemt ikke med noget midt i mellem.
Hvis vi møder et menneske med svært definerbart køn, bliver vi forvirrede. Vi vil af en eller anden grund absolut vide, om vi taler med en kvinde eller en mand (en dreng eller en pige). Så hvis man føler og udtrykker, at man befinder sig imellem køn eller har en alternativ kønsidentitet, bliver man mødt på en anden måde af andre mennesker, end hvis man er tydeligt genkendelig som det ene af de to accepterede køn.
Alternativ seksuel orientering
Selvom vi i Danmark er kommet relativt langt i forhold til ligestilling af homo- og heteroseksuelle, sker det stadig, at homoseksuelle mødes af negative holdninger og/eller fordomme. Der findes stadig miljøer og familier, hvor det ikke er velkomment, at man springer ud som homoseksuel, og der er derfor mennesker, der synes, det er svært at være åben omkring sin seksuelle orientering. Man kan også selv være frisindet over for andre, men alligevel have udfordringer med at anerkende og udfolde sin egen homo- eller biseksualitet.
Som nævnt er det oftest omgivelsernes reaktioner, der er problemet i denne sammenhæng. Du skal altså ikke behandles for transkønnethed eller homoseksualitet. Men hvis du har mødt – eller for-venter at møde – negative holdninger, kan du med tiden få et negativt selvbillede og få det skidt med dig selv og mennesker du omgås.
Du kan have glæde af at tale med en (fordomsfri) psykolog,
• hvis du (eller dine omgivelser) har svært ved at finde dig til rette med det køn, du har indeni eller udenpå
• hvis du er i tvivl om din seksuelle orientering (homo-, hetero-, bi- eller aseksuel)
• hvis du er sikker på din seksuelle orientering, men har svært ved at være åben med den