Selvmordstanker er oftest ikke udtryk for et ønske om at dø, men udtryk for et ønske om at slippe væk fra en ubærlig smerte. For nogle begrænser selvmordstankerne sig til kortvarige, strejfende tanker, men for andre kan der være tale om konstante, tilbagevendende tanker, der kan føre til selvmordsforsøg og i værste fald til selvmord.
Nogle mennesker kan i deres liv opleve så stor en smerte, at døden kommer til at fremstå som den eneste mulige udvej. Hvis man har selvmordstanker, er det derfor oftest ikke udtryk for et ønske om at dø, men udtryk for et ønske om at slippe væk fra den ubærlige smerte man oplever. For nogle mennesker begrænser selvmordstanker sig til kortvarige, strejfende tanker, men for andre kan der være tale om plagsomme og konstant tilbagevendende overvejelser, der kan føre til selvmordsforsøg og i værste fald til selvmord.
Der kan være mange årsager til, at et menneske får selvmordstanker og evt. forsøger at begå selvmord. Bag ethvert selvmordsforsøg eller selvmord er en unik person med sin helt egen historie og livssituation og dermed også en helt unik smerte. Alligevel er der dog nogle grupper, der er i større risiko for at forsøge selvmord eller begå selvmord:
Mennesker med en psykisk sygdom eller alvorlig fysisk sygdom
Mennesker der tidligere har forsøgt selvmord
Mennesker der har mistet en nærtstående
Alkohol- og stofmisbrugere
Ældre mænd
Unge piger
Selvmordsforsøg er hyppigere hos kvinder, mens deciderede selvmord er hyppigere hos mænd. For kvinder er et selvmordsforsøg ofte et signal om, at man har brug for hjælp, mens selvmord for mænd kan være en løsning på et konkret problem.
Selvom det kan være rigtig vanskeligt, er det meget vigtigt at søge hjælp, hvis man har selvmordstanker, har forsøgt selvmord eller overvejer at begå selvmord. Det er rigtig svært at gå alene med sådanne tanker og overvejelser, og det kan derfor være meget forløsende at tale med et andet menneske om det. En psykolog kan med nærvær og støtte hjælpe med at håndtere den vanskelige situation og smerte, der giver anledning til selvmordstanker og selvmordsforsøg og hjælpe én med at komme til at se lysere på fremtiden.
Af Louise Laursen, cand.psych.
Kilder:
Vestergaard, P., Sørensen, T., Kjølbye, M. &Videbech, P. (2008). Psykiatri. København: FADL’s Forlag.
www.livslinien.dk
Center for Selvmordsforskning udgiver blandt andet faktahæfter om emner relateret til selvmordsforebyggelse.
Livslinien forebygger selvmord og selvmordsforsøg ved at bryde tabuer og afdække myter om selvmord gennem undervisning, rådgivning og presse.
Forebyg selvmord - især for mænd er udarbejdet i samarbejde med Center for selvmordsforsbyggelse, med støtte fra statspuljemidler.
Foreningen for efterladte efter selvmord, lokalgrupper flere steder i landet, cafémøder og temamøder for efterladte.
Tag ansvar er en håndbog om unge og selvmordsforebyggelse.
NEFOS netværk for mennesker, der er ramt af andres selvmordshandlinger enten som pårørende eller nærtstående til personer, der har forsøgt selvmord, eller som efterladt efter selvmord. Grupper på Fyn og i Nordjylland.
Psykiatrifonden er en privat humanitær organisation, som hjælper mennesker med psykisk sygdom og sætter mental sundhed på dagsordenen.