Mange mennesker oplever problemer med deres selvværd og selvtillid. Dette har typisk forbindelse til oplevelser og erfaringer fra tidligt i livet.
Selvværd handler om, hvad man tænker om sig selv, den værdi man giver sig selv og måden man dømmer sig selv på. Har man et højt selvværd, tænker man positivt om sig selv, og man har en følelse af, at man er noget værd, også selv om man begår fejl eller har svært ved nogle ting. Har man derimod et lavt selvværd, tænker man grundlæggende negativt om sig selv. Man føler ikke, man er noget værd, og man dømmer sig selv rigtig hårdt. Det påvirker ens livskvalitet negativt, da det er svært at være glad og tilfreds.
Selvværd adskiller sig fra selvtillid, der i stedet handler om, hvorvidt man har tillid til, at man er god til de ting, man skal præstere. Selvtillid handler om, hvorvidt man stoler på sine egne evner. Har man dårlig selvtillid, stoler man altså ikke på sine egne evner til at præstere. Man kan dog godt have stor selvtillid på ét område, mens man på andre områder kan have lav selvtillid.
Lavt selvværd og lav selvtillid gør én usikker, hvilket vil komme til udtryk, når man er sammen med andre mennesker. Hvis man er usikker, kan man nemt lade sig dominere af andre og have svært ved at sætte grænser og stille krav til omgivelserne, hvilket alt sammen kan give store problemer i hverdagen, fx i ens parforhold, i vennekredsen og på arbejdspladsen.
Ens tanker om sig selv er især baseret på ens tidlige erfaringer. Hvis man igennem sin barndom og ungdom har fået kærlighed, ros og positiv opmærksomhed fra familie og venner, vil man over tid typisk udvikle et højt selvværd. Man vil have fået følelsen af, at man er noget værd, og man vil derfor tænke positivt om sig selv. Hvis man derimod er blevet fx kritiseret, ignoreret, mobbet af sine jævnaldrende og ikke har følt sig elsket, vil man over tid udvikle et lavt selvværd. Man vil have en følelse af, at man ikke er noget værd, og man vil tænke negativt om sig selv. Fysisk eller psykisk sygdom som fx angst og depression kan også hænge sammen med et lavt selvværd.
Det kan være gavnligt at tale med en psykolog, hvis man har problemer med dårlig selvtillid, lavt selvværd og en generel usikkerhed. En psykolog kan bl.a. hjælpe én med at forstå baggrunden for ens problemer på dette område. Derudover kan en psykolog hjælpe én med at identificere negative tanker om sig selv og uhensigtsmæssig adfærd, så man kan ændre disse eller forholde sig til dem på en ny måde. Man kan dermed få opbygget et bedre selvværd og en større selvsikkerhed, der vil kunne forbedre ens livskvalitet.
Af Louise Laursen, cand.psych.